Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ


«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Κασούρας Βασίλης - Γιάννης Κολοβός

Παράσταση κλασικής οργανικής μουσικής Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης
απ΄ τον 17ο έως τον 20ο αιώνα

Η μουσική δυάδα που αποτελείται από τον σολίστα Βασίλη Κασούρα που παίζει Ούτι και τον μουσικό Γιάννη Κολοβό που παίζει Κόντρα Μπάσο, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με κλασική οργανική μουσική της Ανατολής. Το συγκεκριμένο ρεπερτόριο είναι ένας φόρος τιμής στους Ρωμιούς συνθέτες που ζούσαν και δρούσαν και σαν μουσικοί στην Κωνσταντινούπολη τη χρονική περίοδο μεταξύ του 17ου έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Η Κωνσταντινούπολη για πολλούς αιώνες υπήρξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα ενός τεράστιου κράτους. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε σαν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Μέσα σ’ αυτό το χωνευτήρι πολλά έθνη κατέθεσαν την κουλτούρα τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας ζωντανής μουσικής παράδοσης που κατέληξε στο τέλος να γίνει κλασική.

Οι Ρωμιοί που έδρασαν στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου μέσα στο αστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης και συνέθεσαν μουσικά έργα ζηλευτά και αξιολάτρευτα, ήταν αρκετοί. Αναφέρουμε μερικούς όπως τον Αγγελή, τον πρίγκιπα Δημήτριο Καντεμίρ, τον Πετράκη, τον Αντώνη Κυριαζίδη, το Γιάννη Κυριαζίδη, το Νικολάκη, τον Αλέκο Μπατζανό, το Γιώργο Μπατζανό, μιας και θα ακουστούν κάποια από τα σημαντικότερα έργα τους.

Αντιπροσωπευτικό χαρακτηριστικό του ντουέτου είναι η απλότητα του ήχου που ελευθερώνεται από τα δύο όργανα, η οποία και χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μουσική. Άλλες φορές αυτός ο ήχος είναι πληθωρικός και γεμάτος, - όπως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τεχνικές δεξιοτεχνίας - και άλλοτε πολύ απλός και λιτός, έτσι όπως παιζόταν η μουσική τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o συνδυασμός των συγκεκριμένων οργάνων εμφανίζεται για πρώτη φορά στο μουσικό στερέωμα, καθώς ο συγκεκριμένος ήχος έφτασε σε τέτοια επίπεδα μετά από μεγάλη προσπάθεια η οποία κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό, λοιπόν, το άκουσμα, δοσμένο μέσα από λίγες χορδές, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα που να συγκλονίσει και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου